Ferdinand I. Întregitorul

Marți, 13 Decembrie, ora 18:00, la Institutul Cultural Român,  a avut loc seminarul “Ferdinand I. Întregitorul” organizat de asociația alt.F.E.L.(alternative Future European Life) împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, în cadrul campaniei „Start spre Centenar”.

Evenimentul i-a avut ca participanti pe: pr. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu, pr. univ. doc. Victor Nicolăescu, conf. univ. dr. Cristina Gudin, asist. univ. dr.  Cosmin Ionița, prof. univ. dr. Virgil Nițulescu, pr. univ. dr. arh. Adrian Mac Liman si alți invitați ai asociației alt.F.E.L.

Una dintre ideile de bază ale discuției a fost perioada de modernitate a României  care este ancorată în realizările înregistrate în perioada în care Regele Ferdinand I a fost rege al Regatului Romaniei (1914 – 1927).

Încheierea procesului de realizare a statului național-unitar la sfârșitul Primului Război Mondial a fost și va rămâne borna de referință în istoria modernă a României. Crearea României Mari a fost însoțită de transformări profunde ale societății românești: asigurarea reformei agrare, promovarea reformei electorale și asigurarea drepturilor civile si politice, modernizarea capacității instituționale a Statului Român; realizări majore în domeniul economiei și industriei (industria extractivă de petrol, industria de prelucrare a materiilor prime, etc.).

De asemenea, în planul dinamicii sociale, această perioadă se mai distinge prin atenta gestionare a diversitătii culturale și asigurare a respectării drepturilor minorităților nationale, avântul comunităților urbane și rurale, precum și rolul în consolidarea Bisericii naționale românești.

Unicitatea proiectelor asociației alt.F.E.L. constă în permananta adaptare de tip WORK in PROGRESS, tocmai pentru a oferi celor interesați  informații completate continuu de contribuții din diverse domenii cu referire la aceași perioadă care constituie timpul de modernizare al României.

Prin seminarul “Ferdinand I. Întregitorul” s-a continuat lansarea proiectului „București – sufletul României”, din programul „România – 100 de ani de modernitate. Identitate și apartenență”.

Post Author: Andra Visan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *